Blankenham en omgeving

Blankenham is een uitgestrekt dorp aan de oude Zuiderzeedijk tussen Kuinre en Blokzijl. Een mooie plek om te fietsen, motorrijden of touren, het boerenleven te ervaren en te wandelen.

Het dorp bestaat al sinds 1400 en veel van de historie is nog terug te vinden. Zo is het de moeite waard om een kijkje te nemen bij de hervormde kerk uit 1892, een Rijksmonument, en de vroeg-20e-eeuwse pastorie. Blankenham kende tot de 19e eeuw ook veel dijkdoorbraken. Om inwoners voor waterrampen te waarschuwen, werden hoogwaterkanonnen ingezet. Een van deze kanonnen is nog steeds in Blankenham te vinden, naast het kruithuisje waar het kruit werd opgeslagen.

Blankenham ligt op de grens van de Noordoostpolder en aan de rand van Nationaal Park De Weerribben. In zowel het oude als het nieuwe land is veel te doen. We zetten hier wat hoogtepunten voor je op een rij, maar er is nog veel meer. Verdiep je dus zeker in de omgeving als je ons een bezoek brengt.

Weerribben-Wieden

Het Nationaal Park Weerribben-Wieden is met 10.000 hectare het grootste aaneengesloten laagveenmoeras van Noordwest-Europa. Het landschap is ontstaan door vervening en rietteelt en er leven veel bijzondere plant- en diersoorten.  

Weerribben-Wieden trekt jaarlijks duizenden toeristen. Je kunt er namelijk prachtig fietsen, wandelen en varen. En met een beetje geluk schaatsen in de winter. We raden ook het waterdorp Giethoorn aan, middenin dit nationale park. Giethoorn wordt met haar waterwegen ook wel Hollands Venetië genoemd en is een plek die je in je leven moet hebben bezocht.

Vind hier meer informatie over Nationaal Park Weerribben-Wieden: //www.visitweerribbenwieden.com/

Tulpenvelden in de Noordoostpolder

Ken je die fantastische foto’s van bloeiende tulpenvelden? Grote kans dat deze in de Noordoostpolder zijn genomen. In deze omgeving zijn namelijk de meeste tulpenboerderijen van Nederland gevestigd. Kom je hier in het voorjaar, dan kun je er van op aan dat je een van deze kleurrijke tulpenzeeën tegenkomt.  

Ook loopt er ieder jaar van medio april tot begin mei een bewegwijzerde route langs ongeveer 1000 hectare aan tulpenvelden. Deze Tulpenroute is te volgen met de auto of met de fiets en werd in 2009 door National Geographic uitgeroepen tot één van de mooiste autoroutes ter wereld.

Vind hier meer informatie over de tulpen in de Noordoostpolder: //www.vvvnoordoostpolder.nl/nl/tulpen

Waterloopbos

Het Waterloopbos is één van de meest interessante bossen in de omgeving en misschien zelfs van Nederland. Je vindt hier namelijk de schaalmodellen van zo’n 30 grote waterwerken uit de hele wereld. In dit bos zijn de Deltawerken ontworpen én de havens van Rotterdam, Lagos, IJmuiden, Istanbul en Bangkok. Het Waterloopkundig Labaratorium deed hier jarenlang onderzoek en bootste met water, stuwen, dammen en golfslagmachines de werkelijkheid na. 

Je kunt in het Waterloopbos verschillende mooie routes wandelen. Dit bos is met speciale wandelroutes en opdrachten ook erg geschikt voor kinderen. Bovendien is het gebied bereikbaar voor mindervaliden, er zijn twee invalidenroutes beschikbaar.

Vind hier meer informatie over het Waterloopbos:
ttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/waterloopbos

Orchideeën Hoeve

Nog geen tien minuten van Blankenham ligt de Orchideeën Hoeve, waar je duizenden orchideeën en exotische dieren kunt zien. De Orchideeën Hoeve is een tropisch park dat bekent staat om, natuurlijk, de vele soorten orchideeën, maar ook om de grootste vlindertuin van Europa.  

De Orchideeën Hoeve is populair bij jong en oud en zeker een bezoekje waard.

Vind hier meer informatie over de Orchideeën Hoeve: //www.orchideeenhoeve.nl/